Kuchnia włoska

Wydawnictwo:
Data publikacji:
2011-05-15
Język:
polski
Liczba stron:
112
ISBN:
9788377720790

Lista linków

Tylko zalogowani użytkownicy mają dostęp do linków.

Zaloguj sięZałóż konto
Legimi PL

Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne – od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego, oryginalnego.

Kuchnia północno-wschodnich Włoch – spośród licznych tradycyjnych specjałów pierwsze miejsce na stole wenecjan zajmują świeże ryby z jeziora Garda i owoce morza z Adriatyku. W następnej kolejności warzywa sezonowe: groch, dynia, szparagi oraz mięso i sery. Na północnym wschodzie jada się makaron, ale bardziej typowa jest tu polenta wyrabiana z mąki kukurydzianej, jak również wiele odmian risotto.

Książki które Cię zainteresują:

Nasi użytkownicy czytali również: