Ukryta Toskania

Wydawnictwo:
Data publikacji:
2016-06-21
Język:
polski
Liczba stron:
147
ISBN:
9788376425757

Lista linków

Tylko zalogowani użytkownicy mają dostęp do linków.

Zaloguj sięZałóż konto
Legimi PL

' UKRYTA TOSKANIA Toskania to nie tylko dobrze znane z pocztówek malownicze pagórki, cyprysy, Florencja czy Siena. To także brukowane uliczki zagubionych wiosek, doskonała kuchnia, bogactwo sztuki i przede wszystkim – wspaniali ludzie.

Otwórz drzwi mało znanych miejsc w sercu Toskanii i zobacz, co się za nimi kryje! John Keahey zabierze cię w niezapomnianą podróż przez jeden z najbardziej fascynujących regionów Włoch. Przeżyjesz wspaniałą toskańską przygodę – kulturową, historyczną i obfitującą w apetyczne opisy kulinarne.

Ten przewodnik, a zarazem osobisty dziennik autora, zaprowadzi cię do miejsc, o których mało kto słyszał. To książka dla ciekawego świata podróżnika, który chce wiedzieć, jak wybierać kierunek i organizować bazę wypadową, do której wraca się wieczorami, a każdego poranka znów rusza dalej bez żadnego planu w głowie. „Ukryta Toskania” jest czymś więcej niż tylko przewodnikiem. Ukazuje miasta i wioski Toskanii, zbliża do ludzi, którzy tam mieszkają. Robert Hellenga, autor The Sixteen Pleasures oraz The Fall of a Sparrow Jeżeli kiedykolwiek staniesz na rozstaju toskańskich dróg, rzuć monetą i niech los zdecyduje, którym szlakiem podążać. I trzymaj się z dala od autostrad!

TEKSTY NA SKRZYDŁA – 1. STRONA OKŁADKI Zanim zaserwowano testaroli, jak za sprawą czarów pojawiła się przede mną kolejna „bezimienna przystawka”: purée z pomidorów, ziemniaków i marchwi, podane na ciepło wraz z trzema małymi podpieczonymi grzankami. „To wszystko można zjeść tylko tutaj”, oznajmił Filippo, a ja nie mogłem się z nim nie zgodzić; nigdzie wcześniej nie jadłem takich przystawek. Prostota wydaje się tutaj królować. Jest tagliata de tonno, przyrządzana z sowitego kawałka upieczonego tuńczyka wraz z posiekanymi pistacjami. Głodny miłośnik owoców morza ma okazję spróbować zupy chlebowej z małżami – na dnie miski kładzie się chleb, zazwyczaj jedno- lub dwudniowy, na nim małże, a całość zalewa się rosołem. '

Książki które Cię zainteresują:

Nasi użytkownicy czytali również: