Kuchnia rosyjska

Wydawnictwo:
Data publikacji:
2011-06-15
Język:
polski
Liczba stron:
112
ISBN:
9788377722404

Lista linków

Tylko zalogowani użytkownicy mają dostęp do linków.

Zaloguj sięZałóż konto
Legimi PL

Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się przede wszystkim z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednakże w tak rozległym kraju jak Rosja bogactwo wszelkich potraw jest znacznie większe niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie:„szczi i kasza - żywicielki nasze'. Pierwsza z nich to zupa jarzynowa, najczęściej z kapustą jako głównym składnikiem. Kasza natomiast wchodzi w skład wielu farszów lub stanowi podstawę dań takich, jak słynna kasza guriewska. Legenda mówi, że minister finansów carskiej Rosji przygotował to danie dla uczczenia zwycięstwa nad Napoleonem.

Książki które Cię zainteresują:

Nasi użytkownicy czytali również: