Gruziński smak

Wydawnictwo:
Data publikacji:
Język:
polski
Liczba stron:
193
ISBN:
9788380320246

Lista linków

Tylko zalogowani użytkownicy mają dostęp do linków.

Zaloguj sięZałóż konto
Legimi PL
Jestem zWas, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście pięknezaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy GruzjiMarcinMellerTa książkazaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźnii znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruzińskismak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznaćGruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżującychpo niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisyna przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyściez przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guściei o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród.Radek Polaki Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez wTbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, żenajważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy sutozastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniui celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć zperspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstałapasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszonasmakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.VahoBabunashvilli to muzyki twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz,szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą ibadaczem kuchni gruzińskiej.Radek Polak to fotograf, portrecista współpracującyz najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół rokuprzemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalneprojekty fotograficzne.

Książki które Cię zainteresują:

Nasi użytkownicy czytali również: