Dieta podczas chemioterapii

Wydawnictwo:
Data publikacji:
2016-02-02
Język:
polski
Liczba stron:
264
ISBN:
9788365442802

Lista linków

Tylko zalogowani użytkownicy mają dostęp do linków.

Zaloguj sięZałóż konto
Legimi PL

To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia. - Państwowy Instytut Onkologii

Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?

Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.

Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.

W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.

Książki które Cię zainteresują:

Nasi użytkownicy czytali również: