Dieta bezglutenowa - co wybrać?
Lista linków
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:- właściwości glutenu- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych- wartość odżywczą produktów bezglutenowych- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowejPublikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).